Március 30-án számtalan programmal és közös kerékpározással egybekötött ünnepélyes záróünnepség keretében adták át, Pécs új, 3,2 kilométer hosszúságú kerékpárútját a város polgárai számára.

Március 30-án számtalan programmal és közös kerékpározással egybekötött ünnepélyes záróünnepség keretében adták át, Pécs új, 3,2 kilométer hosszúságú kerékpárútját.

Dr. Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy Pécs város közlekedésfejlesztési törekvései és tervei már nem csak a buszpark megújításában és a tömegközlekedési rendszer megreformálásában öltöttek szemmel láthatóan képet, hanem egy környezetbarát, gyors és egészséges közlekedési módnál is, a kerékpározásnál is láthatóvá váltak. A város vezetője elmondta, hogy az Ifjúsági úti kampusz és a Zsolnay Kulturális Negyed között 3,2 kilométer hosszúságú útvonal, kerékpárral teljes egészében átjárhatóvá teszi a tágabb értelemben vett „belvárost”. A polgármester beszéde zárásaként kifejtette, hogy a most kialakított kerékpárút az első lépés Pécs város kerékpárhálózatának fejlesztésében, de a közeljövőben számos további beruházás várható, hiszen az útvonal mentén most átadott 50 kerékpártámasz mellé, a közbeszerzési eljárások sikerének függvényében akár már júniusban újabb 300 darab kialakítására kerülhet sor, mely jelentős mértékben megkönnyíti majd a kerékpárosok életét.

Dr. Hoppál Péter Pécs város Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy Pécs számára rendkívül fontos az egészséges életmód, a napi mozgás eszméinek népszerűsítése és előtérbe helyezése. Mint mondta a megvalósított kerékpárút ennek egy kiváló eszköze lehet, hiszen segítségével egyre több ember számára válik elérhetővé a munkahelye, iskolája vagy éppen az ügyintézés céljából elérendő hivatal. A bizottsági elnök külön kiemelte, hogy az útvonal egyetemi kampuszokat köt össze, mint mondta „ebből is jól látható, hogy a város számára milyen fontos az ifjúság, az új generáció és az egyetem intézménye”

Az ünnepélyes szalagátvágás során Dr. Páva Zsolt elmondta, hogy a Pécs-Egyetemvárosi kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése című projekt mintegy 85 millióból valósult meg, melyhez a Magyar Kormány és az Európai Unió 77 millió forintot biztosított.

A szalagátvágást követően Nagy Csaba alpolgármester ismertette a kerékpárút útvonalát és dr. Páva Zsolt jövőbeni fejlesztésekhez kapcsolódó gondolataihoz csatlakozva elmondta:
„A város 100%-os tulajdonában álló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. szakértők bevonásával őszre elkészíti azt a XXI. század minden kihívásának megfelelő, Pécs kerékpárosainak készülő mobilapplikációt, mely segítségével a felhasználók többek között megadhatják aznapi útvonalukat, ezzel is hozzájárulva a jövőben fejlesztendő kerékpárhálózat nyomvonalának kijelölését.”

A Zsolnay Negyedben Nagy Csaba alpolgármester és Márta István igazgató köszöntötte a 250-300 kerékpárost. Beszédében Nagy Csaba kifejtette, hogy nagy boldogság számára a most átadott kerékpárút, melynek a Zsolnay Negyedtől Nagyárpádig tartó folytatását 2014 nyarán kezdik el megtervezni. Márta István a Zsolnay Negyed igazgatója miután üdvözölte a kerékpárosokat elmondta, nagy öröm számára, hogy az EKF idején megkezdett kerékpárút a fejlesztésnek köszönhetően teljes egészében befejeződött, ezzel is javítva a Negyed kerékpáros megközelíthetőségét. Zárásként Nagy Csaba alpolgármester megköszönte a pécsiek projekt kivitelezése során tanúsított türelmét, és kérte a város lakóit, hogy lehetőleg minél többen használják a város új kerékpáros útvonalát.

Az átadó ünnepség keretében a Zsolnay Kulturális Negyedben számos program várta a résztvevő kerékpárosokat: kerékpárszerviz, kreatív foglalkozás, spinning, szűrővizsgálat, nyereménysorsolás és koncertek.